Olipa hienoa olla mökillä vähän pidempi aika tähän aikaan vuodesta. Ymmärrän hyvin, kun Lakun omistaja Markku sanoi puhelimessa, että tämähän on melkein yhtä hieno aika kuin syksy. Kun menimme Kuusamoon, siellä oli lähes talvinen maisema. Peksu totesikin, että ei taida tänä vuonna jäät lähteä Helatorstain aikaan, kuten yleensä. Onneksi hän oli tällä kertaa väärässä.

Kuusamojärvi 13.5.2010

Hiljalleen järvi sitten aukesi vesisateen ja auringon vaikutuksesta. Telkkiä oli lahdella runsaasti ja niiden reviiritaistelua oli tosi kiva seurata. Myöskin joutsenia, sorsia ja tietysti härkälintuja oli jo pesäpaikkoja katsastamassa.

Vuosi sitten meidän rannassa oli piisameita riesaksi saakka. Ilmeisesti vuoden takainen harvennus oli tuottanut toivotun tuloksen, mutta silti päätimme niitä vielä vähentää. Iita oli samaa mieltä ja aloitti harvennuksen omatoimisesti jo ennen Peksua, joten ase oli kaivettava esille.

Koirat pidettiin mökissä ja haettiin noutohommiin vasta, kun muutama piisami oli ammuttu. Hane tietysti muisti heti, että noutokäskyllä on jotakin noudettava, vaikka ei itse ampumistapahtumaa nähnytkään. Iita katsoi emästään mallia ja niin sekin ui hakemaan saalista. Kylmä vesi (jäät lähteneet edellisenä päivänä) ei koirien menoa haitannut. Selvästi näki, että ne olivat innoissaan, kun pääsivät tosi toimiin. Mukavasti koirat myös tottelivat vedessä ohjausta.

Hane ja piisami

Tämmöinen sieltä löytyi.

Osaa se Iitakin

noutaa.

Koirien juoksuttaminen loppui lyhyeen, kun totesimme, että linnuilla on jo munat. Nyt täytyy toivoa, että säätila olisi otollinen, kun poikaset kuorituvat eli jo kesäkuun alussa. Hauska tapauskin sattui, kun hirvasporo hikeentyi Iitalle ja ajoi sitä takaa täyttä vauhtia. Luulenpa, että Iitalle jäi melkoinen porokammo. Iita ilmeisesti oletti, että tämäkin poro on yhtä ystävällinen kuin se, joka viime kesän majaili meidän pihapiirissä. Vaan eipä ollut.

Pelkästään luonnon seuraamiseen ei päivät kuluneet. Peksu uusi pukuhuoneen lattialaudat ja allekirjoittanut käsitteli rakennusten ulkoseinät puunsuojalla. Kun on ennustettu tosi kovaa hyttyskesää, niin mieluummin maalaushommia teki nyt kuin heinäkuussa. Toki laiturin uusiminen on kesälomalla ohjelmassa.